31 augustus 2014 


Parachutisten landen massaal in Someren

 

Op  31 augustus ’14 is er weer van alles te bekijken op ons veld aan de Smulderlaan in Someren. Wij zullen dan met onze gevestigde modelvliegclub “MVC de Valken” een wedstrijd precisie-springen organiseren. Deze wedstrijd telt mee voor het Nederlands kampioenschap, het wordt dus een spannende dag!  We verwachten tussen 20 en 25 deelnemers en dit zijn heren, maar ook dames en kinderen.   

Wat houdt zo’n wedstrijd nu precies in? We beginnen met het neerleggen van een cirkel van 10 meter doorsnee, nu zal je denken dat is gemakkelijk maar niets is minder waar. Dit lijkt wel zo vanaf de zijlijn maar het is soms een hele opgave als je verraderlijke wind hebt om dan toch die cirkel te bereiken. Je moet dan volgens het reglement ook nog tegen de wind in landen en met de voeten eerst. Die windrichting wordt gemerkt door middel van een windsector, zodat je als deelnemer maar ook als toeschouwer kan zien welke richting je moet aanhouden. Als de para-pop is geland, wordt in die cirkel gemeten wat de afstand is tot de middenstip, dat zijn je aantal punten. Het is dus van belang zo min mogelijk punten te incasseren. Als je niet tegen de wind land of plat op de buik of rug landt kost je dat elk 150 strafpunten, die krijg je er dan bij! De poppen zijn radio grafisch te bedienen, we openen de chute op commando, je moet een duidelijk zichtbare vrije val laten zien, en kunnen de armen bewegen.

Mocht het zo zijn dat je net buiten de cirkel landt, hebben we daar nog een apart afgebakend gebied, als je hierin landt incasseer je 700 punten, en ook hier moet je de goede richting aanhouden en met de voeten eerst landen.

Land je ook buiten deze sectie, ja dan maakt het niet meer uit met welk ledemaat je als eerste de grasmat raakt. Dan incasseer je 1200 punten. En dit gebeurt natuurlijk ook regelmatig. Op het moment dat je niet goed je parachute hebt gevouwen kan er een stuurlijn bijvoorbeeld over je parachute komen met het openen en ja dan valt er niet veel meer te sturen. Overigens is het niet altijd een fout met vouwen,  als de parachute  niet goed opengaat, het kan ook niet goed droppen, een windvlaag zijn, of een niet werkende servo.

Ja en dat droppen gebeurt met grote modelvliegtuigen, zo’n pop weegt ong. 1,5 kilo en elke vliegtuig neemt er elke drop twee mee. Op aanwijzen van de para bestuurder vlieg het vliegtuig naar de dropzone en daar worden de para poppen gedropt. Het vliegtuig gaat weer landen en de para’s beginnen na opening aan de precisie sprong. Mocht je door dit artikel getriggerd zijn om hier wat meer van te weten te komen, of om gewoon een leuke enerveerde dag te ervaren, wil ik je van harte uitnodigen om eens te komen kijken en natuurlijk mag je vragen stellen zoveel je wilt. Na de wedstrijd als we in afwachting zijn van de prijsuitreiking houden we een massasprong, dat is soms als er genoeg slepers op het veld staan, zeer spectaculair. Ons record is 16 para’s tegelijk in de lucht, en ik kan je wel vertellen dat het een geweldig mooi gezicht is!

Op ons veld heb je tijdens deze dag volop de kans om iets te eten of te drinken, we hebben op je gerekend. Ik zou zeggen tot zondag de 31ste   zo rond de klok van 10.00 uur start en 15.00 uur eindigt wedstrijd! Na dat tijdstip nog volop kans om rond te kijken, het is dan vrij vliegen en of springen. 

Klik hier voor de fotopagina