Maiden flight van ZLIN 242L op  “Someren“ Airport op 23/04/2015


Voor het vliegseizoen 2015 heeft onze voorzitter Wim, die niet om grote modellen verlegen zit, naast de Geier exemplaren die op de bouwavonden door onze jeugdleden en een aantal senior leden werd gebouwd ook nog tijd gevonden om een 
ZLIN 242L te bouwen.

Technische gegevens:            Spanwijdte 3500 mm,  Gewicht: 22.6 kg, Motor KING 140 cc met elektrische                                                               starter per drukknop.

De maiden flight had plaats op 23 april 2015 bij ideaal vliegweer, wind 2 BF en temp 16°. Ik had het geluk dat ik erbij kon zijn. Na de nodige voorbereidingen en controles was “het moment” aangebroken. Starten, tegen wind snelheid maken en de vogel verhief zich van moeder aarde. “Hij doet het “ klonk enthousiast vanuit het kijkerspubliek. En hoe ? Na een aantal rondjes te hebben gevlogen als gewenning werd al een roll gevlogen en een looping. Alles tot volle tevredenheid van de piloot. Zeer mooi vliegbeeld klonk het vanuit de kijkers op de bank.

Na de vlucht moet er ook geland worden, remkleppen in de eerste stand voor te testen, dan 2é stand en derde stand waarna de zogenaamde boterzachte landing volgde.

Piloot tevreden, kijkers vol bewondering en een applaus.

Een uitgebreide bespreking en bewondering volgde van de kijkers langs de lijn.

Uiteraard bleef het niet bij die ene vlucht en werden er nog 2 vluchten erachter gedaan. Ook weer met succes

De aanwinst van de ZLIN 242L is voor Wim en de modelvliegclub “De Valken” een aanwinst waar we nog veel plezier aan zullen beleven. Ook de BIGGS zwevers zullen tevreden zijn met dit sleepvliegtuig..

Theo V.